toplist lp

leftmenu

 

 

 


Tillbaka

For You (DRCD 426)

Hannah Svensson - vocal & Ewan Svensson - guitar
 


Rec. in Falkenberg in spring 2015 at ESM-Studio
Mixed by Ewan Svensson
Mastered by Lars Hillerström, Studio Lynga
Front cover photo: Lars Wallenäs
Graphic design Sofia Berry
Produced by Ewan Svensson & Dragon records

 

"Musiken på denna utgåva ”Two generations” är ovanligt varm, levande och ibland mitt i alltsammans också klart virtuos.
Det är för mig naturligt att utgå från att Ewan Svenssons position som länge etablerad och respekterad artist här representerar
”den första generationen”, den som sedan länge givit dottern Hannah hennes bestående musikaliska informationer och impulser.
Här finns alltså ett lysande exempel på hur en generation kan förmedla de bästa av sina kunskaper och erfarenheter till nästa länk i kedjan.

För att börja där: Det framstår med all tydlighet att Ewan Svenssons strävan efter musikalisk fulländning har väglett dottern Hannah till att
omfatta samma ambition.
Hon har ett eget varmt sound som hon oförtrutet fortsatt att utveckla. Idag hörs en självklar mogen kontroll över tempon, fraseringar och stämningslägen som är långt ifrån vanlig bland unga jazzsångerskor. Hannahs sätt att ge sig i kast med de svåraste passager vittnar också om att hon besitter en avsevärt driven artikulation och en betydande säkerhet. Det finns inget tvivel om att Hannah Svensson har etablerat sig som en betydande ny svensk artist med en öppen framtid i sikte.

Ewan Svenssons musikantskap och gitarrspel visste jag om. Men hade aldrig hört. Bara hört glunkas om denna musiker på Sveriges framsida som sades vara en gitarrspelande urkraft! Sedan, av en ren slump, får jag höra honom live. Och som han spelar! Att jag inte uppmärksammat detta långt tidigare måste rubriceras som någon sorts branchkunskaps-orienterat tjänstefel! Mannen har ju redan producerat 14 CD’s!
Vill påstå att Ewan Svensson tillhör en de få svenska gitarrister som 1) har ett absolut eget sound, som 2) toppar detta med en totalt fulländad teknik, en gedigen harmonisk kunskap, en rik frasering och en glasklar articulation, och som 3) ensam, med sina baslinjer och rytmiska accenter skiftat med breda ackord, ackompanjerar och bär han fram varje soloartist till ett maximalt resultat . Stort!
Att ges tillfälle framföra ett solo med en sådan beledsagning är varje artists stora dröm!

Hannah och Ewan, dotter och fader tillsammans, en helt ny fräsch duo i svenskt musikliv, ger oss här “Two generations”.
Därmed också ett oblandat musikaliskt nöje och en total njutning.

Kära lyssnare: Var så goda och ta för er!"

Bengt-Arne Wallin

Spännande, svängigt och skönt duosamarbete,

Two Generations
Hannah & Ewan Svensson
For You
(Dragon/Border)
r
Det första duoalbumet med gitarrspelande Ewan Svensson och hans minst sagt begåvade, sjungande dotter Hannah, ”Some Favorite Things”, som kom för ett par år sedan, möttes med applåder och lovord av en enig kritikerkår. Nu är det dags för en ny leverans, och ingen lär bli besviken. ”For You” är faktiskt ännu bättre.
Att Ewan är en av vårt lands mest personliga och hörvärda gitarrister, vet vi sedan länge. En rad förnämliga skivor på Dragon-etiketten med trio och kvartett är bevisnog. Men att höra honom tillsammans med Hannah är något alldeles speciellt, eftersom han här får anpassa sina uttrycksmedel på ett lite annorlunda sätt. Med sin imponerande teknik och rytmiska säkerhet gör han naturligtvis det alldeles utmärkt. Men vad som framför allt frapperar är det intuitiva samarbete som förmodligen hade varit omöjligt, om det inte hade varit så att Ewan och Hannah hade känt varandra utan och innan. Dessutom märker man också en innerlig respekt och värme i det musikaliska umgänget.
Hannah är säkerheten själv. Hon intonerar oklanderligt och har en skön känsla för de texter och melodier hon framför. Och hon är – i motsats till en del av sina kollegor – en genuin jazzsångerska, som vågar chansa och ta ut svängarna ordentligt. Hennes ordlösa improvisationer, som hon klädsamt ransonerar, är perfekta, och blir extra roliga att ta del av med Ewans lyhörda, snabba och effektiva gitarrkommentarer.
Av albumets 14 nummer kan elva med lite god vilja betraktas som jazzstandards, medan Hannah och Ewan har bidragit med varsin egen låt och förfärdigat en tillsammans. Ewans bidrag, den halsbrytande ”Short Talk”, har vi tidigare hört på två av hans egna plattor, Meeting” från 1996 och ”Streams” som nådde oss några år senare. Men den har aldrig tidigare låtit som den gör här. Helfestlig! Minst känt av ”standardnumren” är måhända ”Better Than Anything”, som den gamle Kingston Trio-basisten/gitarristen Buck Wheat skrev tillsammans med sin kollega Bill Loughborough. Men bäst är ändå trion Leonard Bernstein-Betty Comden-Adolph Greens vackra ”Some Other Time” ur 40-talsmusikalen ”On the Town”.
”For You” är en spännande, svängig och skönt annorlunda platta som livligt rekommenderas.
Jan Olsson / DIG music


Two Generations
Hannah & Ewan Svensson
For You
(Dragon/Border)

Pappa Ewan Svensson med dotter Hannah Svensson överraskar med sitt andra album. Ett sällsynt fint samspel kännetecknar duon.
En naturlig samt chosefri jazzkänsla har hannah tydligt ärvt - äpplet faller inte så långt från trädet. Hannah Svensson har en tilltalande känsla, klockren timing samt en magnifik frasering. här framför hon en väl vald bukett generöst omväxlande jazzstandards. Ewan Svenssons lyhörda ackompanjemang med eget sound, rika frasering och fulländade gitarrteknik
till Hannah Svenssons fantasifulla tolkningar, ger låtarna nytt angenämt liv. Vi får till exempel njuta av Some other time, So long big time och Don´t get around much anymore, som hon sjöng på sin hyllningsturné för Monica Zetterlund.
Hannah Svensson har själv skrivit For You (titelspåret) och texten till Someday som Ewan Svensson har komponerat musiken till. Den lyskraftiga Short Talk är också hans låt. They call it Stormy Monday förenar två generationer i en genuint bluesig version, som lämnar spår efter sig. Det var ingalunda svårt att bli god vän med detta betydelsefulla och färgstarka album. Lasse Seger / OJ